Category Archives: Uncategorized

Οι μπάτσοι δεν ήρθαν στα Εξάρχεια,διότι οι μπάτσοι δεν έφυγαν ποτέ από τα Εξάρχεια

Κάπως έτσι έστησαν το παραμύθι τους: μίλησαν για ανοικτές κοινωνίες και γειτονιές, όπου δεν υπάρχουν άβατα. Τα Εξάρχεια όμως είναι μία χαρά ανοικτή γειτονιά για όλους: κατοίκους, οικογένειες, νεολαίους, εργαζόμενους, ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, σεξουαλικότητα. Είναι μάλλον η πιο ανοικτή γειτονιά της Ελλάδας, παρεκτός όταν κατεβαίνουν τα ΜΑΤ, πνίγουν τους δρόμους στα δακρυγόνα και κάνουν τα Εξάρχεια άβατα για όλους, από τους κατοίκους μέχρι τους διερχόμενους. Μίλησαν για πολίτες και συλλογικότητες που χάρηκαν με την «πρωτοβουλία» τους. Γιατί δεν αναφέρουν ποια είναι αυτά τα φαντάσματα; Κι όμως, ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν αιματοχυσία στα Εξάρχεια βασισμένοι πάνω σε μία απολύτως έωλη ανακοίνωση εκδήλωσης, πάνω σ’ ένα τεράστιο παραμύθι.

Είναι μνημείο κουτοπονηριάς η ανακοίνωσή τους, στηρίζεται όμως πάνω στον μεγαλύτερο αστικό μύθο της Αθήνας: τα Εξάρχεια είναι άβατο για την αστυνομία. Περιτριγυρισμένα από κλούβες σε κάθε μεγάλο δρόμο που τα κυκλώνει, με μιλιούνια ασφαλίτες πάνω στην Πλατεία και στα γύρω στενά, με όλων των ειδών τους μπάτσους να είναι έτοιμοι να επέμβουν, τα Εξάρχεια είναι μάλλον και η πιο αστυνομοκρατούμενη γειτονιά της Ελλάδας. Για ποιον λόγο θέλησαν λοιπόν να παρουσιαστούν επισήμως με τον μανδύα του συνδικαλιστικού τους οργάνου; Ίσως ήθελαν να έρθουν ως τοποτηρητές του τσιφλικιού τους με τα ναρκωτικά στην Πλατεία και να κλείσουν για άλλη μια φορά το μάτι στους μπράβους και τις μαφίες ότι είναι ασφαλείς από τους αναρχικούς που τους κυνηγούν με μένος.

Από την άλλη πλευρά, στο ίδιο όμως πλαίσιο, ο Καμίνης, ο «δημοκράτης» δήμαρχος, δεν δίστασε καθόλου να δώσει την άδεια στους μπάτσους να κάνουν τη θολή τους εκδήλωση στην Πλατεία. Είναι αυτό το φασιστοειδές που έχει κλείσει καταλήψεις στο όνομα της τάξης και επανειλημμένως απειλήσει τις καταλήψεις των Εξαρχείων. Ίσως η άδεια αυτή να αποδεικνύει ότι έχει αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο εξευγενισμού (gentrification) των Εξαρχείων, με φοροφυγάδες μεγαλοεργολάβους που θα αναλάβουν αναπλάσεις, με το μετρό και τα παραμάγαζα γύρω από τον σταθμό, ώστε να μετατραπούν τα Εξάρχεια σ’ έναν νέο Ψυρρή ή Γκάζι και να σταματήσουν να αποτελούν αυτό που ήταν, είναι και θα είναι: μία ακραιφνώς πολιτικοποιημένη γειτονιά, ένας ιστός αντίστασης στα καθεστώτα της κρίσης καθώς και πριν και μετά απ’ αυτή, ένα βαθύ ρίζωμα αλληλεγγύης, ένα αντίσωμα στον καρκίνο του κοινοβουλευτισμού και του παρηκμασμένου αστικού πολιτισμού.

Μέσα στην αφέλειά τους, οι μπάτσοι, με τη γελοία και σαθρή ανακοίνωσή τους, ήρθαν να προσθέσουν μία ακόμα πτυχή στα τεκταινόμενα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ως απλά και ασήμαντα φερέφωνα της άκρας δεξιάς, ανήγαγαν σε κομβικό ζήτημα την «ασφάλεια» παντού, σ’ όλες τις γειτονιές. Αφού τα μέτρα των μνημονίων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπέρασαν οποιαδήποτε στουρνάρεια και παπαδήμεια νεοφιλελεύθερη φαντασίωση εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας, κάνοντας το ΠΑΣΟΚ να φαίνεται «αριστερό», και προκάλεσαν απορία και αδράνεια στο κόμμα του γιου του Μητσοτάκη, αυτό, μην έχοντας άλλο πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης, επικαλείται τα φοβικά αντανακλαστικά των αδαών και ανερμάτιστων ψηφοφόρων του: τάξη και ασφάλεια με μία δόση εθνικισμού. Ο Κούλης άλλωστε, μιλώντας προσφάτως για «βία και τρομοκρατία που προέρχεται μόνο από την αριστερά στην Ελλάδα», έκανε επίσημο άνοιγμα στη ΧΑ, αναβαπτίζοντάς την σε νόμιμο και αστικό κόμμα (τους ρώτησε αν θέλουν;) και επιβεβαιώνοντας την ακροδεξιά, φασιστική στόφα της ΝΔ. Είναι πρόδηλο εξάλλου ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της έχει φτάσει στα Τάρταρα, επειδή «υπάρχει ανομία στα Εξάρχεια». Υποσχέθηκαν μάλιστα να καθαρίσουν με τα Εξάρχεια στον πρώτο μήνα της κυβέρνησής τους. Ας έρθουν. Μάλλον είναι εξίσου αφελείς με τους εντεταλμένους μπάτσους τους.

Ως προς την απαγόρευση της εκδήλωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ας μη δημιουργούνται αυταπάτες δημοκρατικότητας και αναγνώρισης του πραγματικού ρόλου της αστυνομίας καθώς και της σκοπιμότητας της εκδήλωσης. Στη φιέστα του Καστελόριζου η κυβέρνηση ξέπλυνε με μεγάλη άνεση τους φασίστες της ΧΑ και τους ανήγαγε σε θεματοφύλακες της εθνικής ασφάλειας, πράγμα που μας κάνει να παρατηρήσουμε –επ’ αφορμή και της απαγόρευσης της σύναξης των μπάτσων στην Πλατεία– ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει από τη ΝΔ παρά μόνο στην τακτική. Η τάξη και η ασφάλεια της κυβέρνησης δεν περνά μόνο μέσα από την καταστολή αλλά υποστηρίζεται και από το δόγμα της ενσωμάτωσης και των μικροπολιτικών παιγνιδιών με κέντρο την «ευαίσθητη πολιτικά και ιστορικά» γειτονιά των Εξαρχείων.

Αυτό όμως που επίσης αναδεικνύεται αναμφισβήτητα και από την ανακοίνωση των μπάτσων είναι η δεξιά στροφή του πολιτικού τόξου: οι μπάτσοι κάλεσαν «δημοκρατικά» όλα τα κόμματα εκτός της ΧΑ. Σωστά. Τι χρειάζεται η ΧΑ, αφού τους απόγονους των ναζί ταγματασφαλιτών εκπροσωπούν άριστα και παντελώς νομιμοποιημένα οι συνδικαλισμένοι μπάτσοι – άλλωστε, σιγά τον ψόφιο συνδικαλισμό, αφού τα μνημόνια, προηγούμενα και τωρινά, έθιξαν ολόκληρη τη μεσαία και κατώτερη τάξη εκτός από τους μπάτσους και τους παπάδες. Αυτοί είναι λοιπόν οι «θεματοφύλακες των αρχών και των αξιών της ελληνικής κοινωνίας». Είναι αυτοί που φέρνουν τη βία και τις μαφίες στα Εξάρχεια με την κάθε καλή ευκαιρία: όπως ειπώθηκε σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με την εκδήλωση, δύο δολοφονίες έγιναν στα Εξάρχεια, του Καλτεζά και του Γρηγορόπουλου. Ποιοι τις έκαναν; Μα, φυσικά οι θεματοφύλακες.

Οι ακροδεξιοί δολοφόνοι δεν μπορούν να μιλούν για ανοικτότητα και ειρήνη. Δεν έχουν καμία θέση στα Εξάρχεια.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

 

Το πρόγραμμα της ΑΔΥΕ για τον Ιούλιο

Πρόγραμμα Νοεμβρίου

adue_programma_november_web_gr

[:el]Το πρόγραμμα μας για τον Μάιο [:]

[:el]adue_programma_may_A4_GR[:]

Μηνιαίο πρόγραμμα λειτουργίας της ΑΔΥΕ για τον Απρίλιο

adue_programma_april_GR_web

Αυτοοργάνωση, όχι ενσωμάτωση: για την πανελλαδική συνέλευση ΚΙΦΑ

Αυτοοργάνωση, όχι ενσωμάτωση:
για την πανελλαδική συνέλευση ΚΙΦΑ

Εν όψει της Πανελλαδικής Συνέλευσης των ΚΙΦΑ και δεδομένων και των τελευταίων δράσεων αρκετών από αυτά σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, αλλά βέβαια και παλαιότερων, διαχωρίζουμε τη θέση μας και δηλώνουμε τα εξής:

Α. Η ΑΔΥΕ δημιουργήθηκε εν μέσω της κρίσης, αλλά ποτέ δεν στόχευσε να καλύψει τα κενά του κράτους που προϋπήρχαν και διογκώθηκαν από τη μνημονιακή πραγματικότητα. Γι’ αυτό δεν κάνουμε καμία διάκριση ανάμεσα σε ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους, εύπορους ή άπορους, πρακτική που ακολουθείται κατά κόρον από πολλά ΚΙΦΑ, τα οποία ζητούν πιστοποίηση ανεργίας, απορίας, ασφαλιστικής ανικανότητας κ.λπ. από τους ανθρώπους που αιτούνται των υπηρεσιών τους.

Β. Η ΑΔΥΕ δεν αποτέλεσε  ποτέ τμήμα κομματικού σχεδιασμού προπαγάνδισης της επερχόμενης πρώτης φοράς αριστερά και, επομένως, αλληλέγγυας ψηφοθηρίας, όπως, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι αποτέλεσαν πολλά ΚΙΦΑ. Ως εκ τούτου, η ΑΔΥΕ δεν συνεργάζεται με κρατικούς και αυτοδιοικητικούς θεσμούς και ΜΚΟ, δεν πιστοποιείται από κανέναν, δεν εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΕΚΕΠΥ αναφορικά με το προσφυγικό, όπως λ.χ. το ΚΙΦΑ Αθήνας, το ΚΙΦΑ Πειραιά και το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού. Επίσης, δεν πρόκειται να ενταχθεί στο κυβερνητικό πλάνο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χαμηλού προϋπολογισμού.

Γ. Για την ΑΔΥΕ η αυτοοργάνωση δεν είναι ελκυστική αριστερίστικη παρέκκλιση, ούτε μία απλή διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι πολιτικό πρόταγμα, παραδειγματική λειτουργία εκτός πλαισίων του αστικού καθεστώτος και τρόπος ενσάρκωσης της κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης.

Για τους παραπάνω λόγους, αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στην Πανελλαδική Συνέλευση των ΚΙΦΑ με τους όρους που αυτή καλείται και, αντίθετα, προτείνουμε τη σύγκλιση συντονιστικής συνέλευσης δομών υγείας που δεν βλέπουν την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη εργαλειακά αλλά προταγματικά. Κατά συνέπεια, μην μας υπολογίζετε επίσης στην κατάρτιση του προϋπολογισμού κρατικής χρηματοδότησης των ΚΙΦΑ.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Ξημερώματα Σαββάτου 27/02, τρεις σύντροφοι από το Κ*ΒΟΞ δέχτηκαν δολοφονική επίθεση με μαχαίρι από τσιράκια μαφιόζων, επειδή ακριβώς, όντας συνεπείς στον αγώνα ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό που υποθάλπει το κράτος, υπερασπίστηκαν μία διερχόμενη από την Πλατεία Εξαρχείων που δέχτηκε σεξιστική επίθεση από τα εν λόγω κατακάθια.

Η συστηματική προσπάθεια να απολέσουν τα Εξάρχεια την πολιτική τους στόφα μέσω της μετατροπής τους σε εμπορευματοποιημένη γειτονιά συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια με την εγκατάσταση στην περιοχή ομάδων μαφίας και εμπορίας κάθε λογής ναρκωτικών. Η απάντηση συλλογικοτήτων, καταλήψεων και πολιτικών εγχειρημάτων της περιοχής ήταν η ανένδοτη καθημερινή πάλη κατά της στοχευμένης υποβάθμισης και της επικράτησης σεξιστικών, ρατσιστικών και ανθρωποφάγων συμπεριφορών.

Η ΑΔΥΕ συμμετέχει σε όλες τις δράσεις αντίστασης της γειτονιάς ενάντια στα παρακρατικά (κάθε κυβέρνησης) εντεταλμένα αποβράσματα και τις πρακτικές τους και  θα συνεχίσει να το κάνει. Η αλληλεγγύη μας στους τρεις συντρόφους είναι αδιαπραγμάτευτη και έμπρακτη.

Στεκόμαστε απέναντι στο κράτος και τις μαφίες του. Δεν θα περάσουν.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ