Όχι Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Όλες/όλοι στην πορεία/συγκέντρωση 24/9/2022, στο Μουσείο

Τα Εξαρχεια είναι από τις λίγες περιοχές του κέντρου της Αθήνας στις οποίες έχει επιβιώσει ο όρος γειτονιά. Είναι μια γειτονιά όπου οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους, συμμετέχουν στα κοινά, συναντιούνται, συνδιαλέγονται και συναποφασίζουν για θέματα που αφορούν τη γειτονιά και όχι μόνο. Είναι μία γειτονιά που κατοικείται από φίλους, από πολίτες.

Ντόπιοι, μετανάστες, πρόσφυγες ζουν, εργάζονται, δημιουργούν, σε μια κοινότητα. Κέντρο αυτής της κοινότητας, όπως και σε κάθε κοινότητα, είναι η πλατεία της γειτονιάς. Πλήθος εκδηλώσεων έχουν φιλοξενηθεί στην πλατεία, που λειτουργεί ως χώρος συνάντησης: συνελεύσεις, συζητήσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις συλλογικοτήτων, σεμινάρια. Σε αυτήν την πλατεία παίζουν τα παιδιά των Εξαρχείων. Σε αυτήν την πλατεία κατασκευάστηκαν 2 παιδικές χαρές από τους ίδιους τους κατοίκους.

Τι σημασία όμως έχει η ζωή των κατοίκων μπροστά στα οικονομικά συμφέροντα της Prodea και της Αττικό Μετρό;! Ειδικά όταν αυτά συνδυάζονται άριστα με τα σχέδια του κράτους για καταστολή οποιασδήποτε ελεύθερης σκέψης;

Το κράτος δεν επιθυμεί οι πολίτες του να ενημερώνονται, να συνδιαλέγονται, να αποφασίζουν (πού ακούστηκε), να συμμετέχουν σε συλλογικότητες, στα κοινά. Δε θέλει πολίτες. Θέλει ανθρώπους κλεισμένους στον εαυτό τους και στα μικρά τους διαμερίσματα, να ενημερώνονται από τους πληρωμένους εκπροσώπους τους, τα ΜΜΕ. Η έννοια του Δημόσιου χώρου πρέπει να χαθεί. Η μοναδική πλατεία στη γειτονιά πρέπει να δώσει τη θέση της σε ένα κέντρο διερχομένων αγνώστων μεταξύ αγνώστων που θα πηγαινοέρχονται προς άγνωστες κατευθύνσεις και για άγνωστους σκοπούς.

Τι σημασία έχουν 70  δέντρα στο κέντρο της Αθήνας; Ο Δήμαρχος άλλωστε μας λάνσαρε προ μηνών την ωραιότατη συσκευή του που καθαρίζει τον αέρα και ισοδυναμεί με 30 δέντρα! Κάτι ήξερε φαίνεται.

Όλα αυτά ακούγονται σα φουτουριστική δυστοπία, αλλά δυστυχώς είναι η νέα πραγματικότητα που φαντασιώνεται ο Μπακογιάννης που, ως άλλος Νερων, οραματίζεται και υλοποιεί την ολική καταστροφή της πόλης, πνίγοντάς την στο τσιμέντο.

Θέλοντας να μας δείξουν ποιος κάνει κουμάντο στην τόσο δημοκρατική αυτή χώρα, έχουν φροντίσει ώστε τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Εξαρχείων να αντικρίζουμε καθημερινά τη σουρεαλιστική εικόνα μιας πλατείας κλεισμένης σε λαμαρίνες, που φρουρείται από πάνοπλους, ένστολους κηφήνες.

Καθώς όμως, όπως προαναφέρθηκε, σε μια δημοκρατική κοινωνία τις αποφάσεις για τη ζωή μας τις παίρνουμε εμείς, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την υλοποίηση του καταστροφικού έργου. Η σουρεαλιστική εικόνα που βλέπουμε σήμερα θα μείνει μια ηλίθια σκέψη στο μυαλό ενός παρανοϊκού δικτάτορα, που θα τη θυμόμαστε και θα γελάμε. Γιατί απλά δεν ανεχόμαστε τίποτα άλλο.

Η Αυτοοργανωμενη Δομή Υγείας Εξαρχείων (ΑΔΥΕ) λειτουργεί από το 2013 στο Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Βοξ στην πλατεία Εξαρχείων. Στην ΑΔΥΕ έχουν δεχτεί ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη χιλιάδες άνθρωποι ως σήμερα. Ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πλατείας, δε θα επιτρέψουμε την εφαρμογή καμίας παρανοϊκής ιδέας εις βάρος του Δημόσιου Χώρου, εις βάρος της ίδιας της κοινωνίας.

Όλες/όλοι στη συγκέντρωση/πορεία το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 6μμ, στο Μουσείο.

 Αυτοοργανωμένη Δομή Υγείας Εξαρχείων