Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Στην καταστροφή που έπληξε τη Θεσσαλία, κράτος και ΜΚΟ έκαναν αισθητή την παρουσία τους μπροστά στις κάμερες. Πίσω από τις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας λειτούργησαν και λειτουργούν η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση. Όσον αφορά στον τομέα της υγείας, ακόμα και οι κρατικές δομές που υπολειτουργούν, εξαντλώντας τις αντοχές ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στηρίζονται στην αυταπάρνηση κάποιων εργαζομένων και κατοίκων.

H Αυτοοργανωμένη Δομή Υγείας Εξαρχείων επισκέφτηκε στις 16/9 τα χωριά: Παλαμάς, Φανάρι, Ψαθοχώρα, και τον καταυλισμό των Ρομά στη Μαύρικα και παρείχε ιατρική βοήθεια σε όποιον είχε ανάγκη.

Στην Καρδίτσα, η αλληλεγγύη των κατοίκων αλλά και συλλογικοτήτων και ατόμων από όλη τη χώρα βρίσκει έκφραση μέσω του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού και του Δικτύου Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας για Υγεία, Ζωή και Ελευθερία. Στο Στέκι συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης, διαχωρίζονται και μοιράζονται πόρτα-πόρτα στους πληγέντες στα γύρω χωριά, ενώ πραγματοποιείται και συντροφικό μαγείρεμα και μοίρασμα φαγητού στους πλημμυροπαθείς. Εκεί παραδόθηκαν από την ΑΔΥΕ τα είδη που συλλέχθηκαν μετά το κάλεσμα στις 13-15/9.

Οι ανάγκες των ανθρώπων στη Θεσσαλία είναι μεγάλες και θα διαρκέσουν και τους προσεχείς μήνες. Οι τρέχουσες υλικές ανάγκες αφορούν τα παρακάτω είδη:

Κλινοσκεπάσματα (σεντόνια, μαξιλάρια, κουβέρτες, παπλώματα, πετσέτες)

Στρώματα και ράντζα

Κάλτσες, εσώρουχα (καινούρια, όχι χρησιμοποιημένα)

Καθαριστικά (έμφαση σε κουβάδες, σφουγγαρίστρες, σκούπες, χλωρίνες)

Ταυ (για καθαρισμούς)

Οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες

Σαμπουάν, αφρόλουτρα

Πάνες για μωρά

Οινόπνευμα

Γάντια (γενικής χρήσης)

Νερά

Κονσέρβες

Τροφή για ζώα

Ξηρά τροφή (μακαρόνι, ρύζι)

Σάλτσες

Όσπρια

Λάδι

Το στέκι θα είναι ανοιχτό για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης την Παρασκευή 6/10 (11:00-14:00 και 17:00-21:00), το Σάββατο 7/10 και Κυριακή 8/10 (11:00-19:00).

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Αυτοοργανωμένη Δομή Υγείας Εξαρχείων