Απολογισμός Αυτοοργανωμένης Δομής Υγείας Εξαρχείων

 

Η συνέλευση της Αυτοοργανωμένης Δομής Υγείας Εξαρχείων αποφάσισε να στεγαστεί στον χώρο του Κατειλημμένου Κοινωνικού Κέντρου Κ*ΒΟΞ σε συνεννόηση και συνεργασία με τη συνέλευση του Κέντρου τον Μάρτιο του 2013. Από τότε ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013. Τα συνολικά έξοδα από την έναρξη των εργασιών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014 ανήλθαν στο ποσό των 3.156 ευρώ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και λειτουργικά έξοδα από την έναρξη λειτουργίας της Δομής μέχρι και σήμερα. Τα έσοδα της συνέλευσης ανήλθαν στο ποσό των 3.327 ευρώ και προήλθαν από δύο πάρτυ και ένα γλέντι οικονομικής ενίσχυσης στο Κ*ΒΟΞ, από πάρτυ συντρόφων στην Ολλανδία, από κουτί οικονομικής ενίσχυσης στο Bazaar Χειροτεχνών καθώς και από διακίνηση κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης από τα μέλη της συνέλευσης. Η διαφορά των δύο ποσών αποτελεί το τρέχον αποθεματικό της συνέλευσης.

Η Δομή εγκαινιάστηκε με την παρουσίασή της στις 20/09/13 στην Πλατεία Εξαρχείων. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της (Τρίτη, 24/09/13) μέχρι και την Πέμπτη 30/01/14 η Δομή δέχτηκε συνολικά 128 επισκέψεις στις ειδικότητες που προσφέρονται στον χώρο αλλά και σε συνεργασία με γιατρούς που δέχονται επισκέψεις στα ιατρεία τους (παθολόγος, ακτινοδιαγνώστης, γυναικολόγος, ψυχολόγος, ειδική παιδαγωγός / παιδοψυχολόγος, λογοθεραπευτής / υποστηρικτική διδασκαλία).

Πέρα από την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας και την προαγωγή της υγείας, δηλωμένοι στόχοι της ΑΔΥΕ είναι η αυτομόρφωση των μελών της συνέλευσης καθώς και η δικτύωση και συνεργασία της με άλλες συνελεύσεις και εγχειρήματα στον ίδιο χώρο. Έτσι οργανώθηκαν δύο σεμινάρια αυτομόρφωσης (Παροχή Πρώτων Βοηθειών και Αντιμετώπιση Χημικού Πολέμου), ενώ εγκαθιδρύθηκε συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με τον Κοινωνικό Χώρο για την Υγεία στην κατάληψη ΠΙΚΠΑ της Λαϊκής Συνέλευσης Πετραλώνων, Κουκακίου και Θησείου.

Προσεχείς στόχοι της Δομής:

Α. Προσθήκη νέων ειδικοτήτων είτε στον χώρο της ΑΔΥΕ είτε σε συνεργασία με γιατρούς της γειτονιάς.

Β. Περαιτέρω δημοσιοποίηση και ενίσχυση του εγχειρήματος. Για τον σκοπό αυτό διοργανώνουμε Συναυλία Οικονομικής Ενίσχυσης στο Κ*ΒΟΞ στις 15/02 με τους Δημήτρη Πουλικάκο και Νίκο Σπυρόπουλο. Επίσης, στις 20/02 συνδιοργανώνουμε με τη συνέλευση του Κ*ΒΟΞ εκδήλωση για την Υγεία και την Αυτοοργάνωση.

Γ. Άνοιγμα του κύκλου αυτομόρφωσης στην κοινωνία. Θα πραγματοποιηθεί επανάληψη των προηγούμενων σεμιναρίων με ανοικτή πρόσκληση προς όλους και διεύρυνσή τους με νέες θεματικές (ψυχική υγεία, ναρκωτικά).

Δ. Προσθήκη νέων δράσεων. Διερευνούμε τις δυνατότητες δημιουργίας ομάδας ενδυνάμωσης ανέργων καθώς και ομάδας δρόμου παροχής πρώτων βοηθειών σε διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις κ.λπ.

Ε. Δικτύωση και συνεργασία με δομές υγείας, κοινωνικά εγχειρήματα και συλλογικότητες που διέπονται από τις ίδιες αξίες με αυτές της ΑΔΥΕ.

Η συνέλευση της ΑΔΥΕ λαμβάνει χώρα κάθε Τρίτη στις 20.00 στο Κ*ΒΟΞ.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
Αραχώβης 56, Κ*ΒΟΞ, Πλατεία Εξαρχείων
adye.espivblogs.net / adye@espiv.net
Τηλ: 693-8926800